torsdag den 4. marts 2010

Fornemmelse for gulv

"Børn kan ryge bagud i ni-måneders-alderen" kunne man læse på Politiken.dk d. 17. februar, 2010. Artiklen refererer til en ny britisk undersøgelse, der påviser sammenhængen mellem børns motoriske udvikling i ni-måneders-alderen og deres evne til at lære som 5-årige. I følge artiklen viser undersøgelsen, at de børn, som i ni-måneders alderen ikke klarede nøgleprøverne i motorisk udvikling (sidde op uden hjælp, kravle, stå og tage de første skridt), var bagud i forhold til gennemsnittet i kognitive tests taget som fem-årige.

Jeg er da glad for, at jeg ikke læste den artikel, da mit andet barn, Sif, var 9 mdr.!
Hun var sådan en lækker, lille, tyk baby, som ikke brød sig om at ligge på maven og som trak benene op under sig, når man ville have hende til at stå. Det sagde hende ikke en dyt. Og det var først som 1-årig, at hun begyndte at gumpe sig rundt i stuerne...
I dag er hun 5 år, og det eneste punkt, hvor hun er "bagud" i forhold til sine jævnaldrende, er i sin udtale af bløde d'er (ned, mad, ud, osv.). Her lyder hun som en indfødt fynbo - dvs. udtaler d'erne som j - på trods af, at vi bor på sjælland (dermed ikke sagt, at fynboere er bagud;-)).

Det er jo ikke noget nyt, at den motoriske udvikling hænger nøje sammen med hjernens udvikling generelt. Og at de stimuli, som barnet i det hele tager får i dets første leveår, har betydning for, hvordan det klarer sig resten af livet.

Så hvad skal du gøre, hvis du har en ni-måneders baby, der ikke kravler og som slet ikke har nogen fornemmelse for gulv som et muligt ståsted i livet?

Du skal i hvert fald ikke blive ulykkelig, og heller ikke irriteret på det intetanende, afslappede barn.
Du skal først og fremmest glæde dig over alt det, dit barn er rigtig god til.
Og så skal du kompensere for den manglende motoriske kompetence ved at lege med dit barn, for at hjælpe det med at udvikle de forskellige sanser.

At kunne kravle, stå og gå handler om
  • Balance
  • Muskler
  • Rumlig sans
  • Samarbejde mellem højre og venstre side
I skal bevæge jer rundt stuer og værelser.
I skal lave rullelege.
I skal lave balancelege.
I skal lege på maven og på alle fire.
I skal lege på kryds og tværs med arme og ben.

Selv efter al den asen og masen, er det ikke sikkert, at din baby kommer til at kravle eller gå tidigere. Men hun får erfaringer med de nævnte sanser, og dét vil stimulere hendes hjerne, så det sagtens kan ende med, at hun bliver en superlærende 5-årig!

Ingen kommentarer:

 
Google Friend Connect Directory