onsdag den 28. juli 2010

Brevkasse: Lege for 1-årig, der ikke kravler eller går

? Hejsa! Jeg har en niece på 15 måneder, og hun kan hverken gå eller kravle, fordi der ikke har været ret meget stimulering i det sidste store stykke tid, pga af at hendes mor ikke rigtig har magtet hende og hendes snart 3-årige søster..(hun 'numser' dog)
Hun vil ikke ligge på maven mere, så der sætter hun sig bare op. Så jeg håber virkelig at du kunne fortælle mig nogen øvelser, eller gode råd til at jeg kan hjælpe hende videre (kommer hos dem i lange perioder). Pigerne på baby.dk rådede mig til at hun skulle til en sundhedsplejerske, men det er ikke nemt lige at gøre uden at 'klandre' forældrene, synes jeg..
Knus, Maria


: Kære Maria. Jeg kan godt forstå, at du bekymrer dig for din niece og hendes familie, når du oplever, at moren ikke magter børnene. De er heldige, at du har overskud til at hjælpe dem! Jeg tror, du har ret i, at du ikke skal "blande dig" som sådan og antyde, at forældrene ikke gør det godt nok. Derimod er det en rigtig god idé, at du aflaster familien ved at passe børnene og måske også tilbyde praktisk hjælp med det huslige.

Hvornår børn begynder at kravle og gå er meget individuelt. Det sker sædvanligvis i perioden 9-12 mdr., men mange børn begynder tidligere, ligesom mange børn først kommer i gang senere.

Du skriver, at din niece helst vil sidde op og bevæge sig omkring på numsen. Dét er hendes "kravlestadie", og det næste skridt i hendes udvikling vil være, at hun begynder at rejse sig op og forsøger at gå. Det er meget normalt, at børn, der aldrig har været glade for at ligge på maven, begynder at bevæge sig omkring på numsen i stedet for at kravle på alle fire.

I det stadie, hvor barnet er begyndt at bevæge sig rundt, er det rigtig godt at stimulere sanserne ved at opleve forskellige underlag. Hun skal med andre ord have mulighed for at bevæge sig rundt på gulv, græs og sand og der må gerne være små forhindringer, som hun skal henover, fx puder, madrasser, tumledyr (som dem fra bObles).

Leg også med kravletunnel og badebold, tril med små bolde, så hun vender og drejer sig, rækker ud efter og griber om boldene.

Læg hende på maven af en badebold eller en gym-bold, hold let om hendes ben/numse, så hun selv skal holde balancen, når bolden trilles op og ned og fra side til side.

Ride-ranke-lege er også gode for balancen, hvis man kun holder barnet i hænderne eller rundt om hofterne og får barnet ud i forskellige udfordrende positioner ved fx at vippe barnet fra side til side eller lave gå-bevægelser i stedet for hop.

At gynge og snurre rundt og blive vendt op og ned er også en super måde at stimulere balancen på. Hvis hun ikke bryder sig om at hænge med hovedet nedad, imens hun bliver holdt i lårene, kan I slå kolbøtter i stedet. Sæt dig på en stol med adskilte ben og placer hende med numsen på dit bryst og fødderne mod dine skuldre. Hold hende under armene og snur hende bagud så hun lander på benene eller numsen. Du kan også lave den stående.

Når først hun har lært at gå, vil hun også begynde at kravle, når hun leger. Alle de basale bevægelser som at kravle, gå, hoppe m.v. opøves hele vejen op gennem børnehavealderen. Det sker spontant hos barnet i leg, eller gennem leg med voksne.

Jeg håber, du har fundet inspiration i mit svar. God fornøjelse!

Kærlig hilsen Stine

Spørgsmål og svar er tidligere udgivet på www.baby.dk

Ingen kommentarer:

 
Google Friend Connect Directory